Vloerverwarming icm een houten vloer

Parketteur Amstelveen
[tm_pb_section admin_label=”section”][tm_pb_row admin_label=”row”][tm_pb_column type=”4_4″][tm_pb_text admin_label=”Text” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Kun je vloerverwarming met een houten vloer combineren?

Tegenwoordig is het zeker mogelijk om een houten vloer met vloerverwarming te combineren. Echter er zijn wel een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Niet alle houten vloeren kunnen zomaar met vloerverwarming gecombineerd worden! Er zijn verschillende vloerverwarming systemen. Je hebt vloerverwarming die als hoofdverwarming of als bijverwarming dienen.

Vloerverwarming heeft een warmwater- of een elektrisch systeem. Wanneer een vloerverwarming elektrisch is, fungeert deze vaak als bijverwarming. Een warmwatersysteem fungeert meestal als hoofdverwarming.
Een houten vloer is een natuurproduct dat in beginsel niet geschikt is voor over vloerverwarming. Dit omdat het rendement van de vloerverwarming zo wordt verlaagd en omdat een houten vloer werkt door warmte en vocht. Omdat u uw houten vloer verwarmt van onderaf wordt dit gedeelte uitgedroogd. Aangezien de vloer vanaf de bovenkant een ander klimaat heeft is er een grote kans dat de vloer bol of hol gaat staan.

Rendement verschil

Bij het aanschaffen van een nieuwe houten vloer in combinatie met vloerverwarming dient u rekening te houden met het rendement verschil. De meeste mensen willen een zo laag mogelijk rendement verschil. Hoe lager het verschil, des te minder er gestookt hoeft te worden. Om een zo hoog mogelijk rendement uit uw vloerverwarming te behouden is het van belang om een zo dun mogelijke vloer aan te schaffen en wordt geadviseerd om de houten vloer rechtstreeks te verlijmen. Als de vloer rechtstreeks verlijmd wordt, moet de warmte ook meteen door de plank. Als u de vloer los legt blijft er vaak veel warmte tussen de plank en het beton zitten. Dus des te meer moet u stoken! Bij een zo dun mogelijke plank die wordt verlijmd, behoudt u het meeste rendement.

De juiste keuze houten vloer

Verder is van belang om de juiste houten vloer te kiezen. Een houten vloer gaat in veel gevallen een leven lang mee en u wilt niet dat de vloer na een paar jaar bol en/of hol gaat staan en/of ongewenste kieren zichtbaar worden. Kies daarom een lamelplank (een lamel plank is een samengestelde plank welke +/- 70% minder werkt en bestaat uit een onderlaag en een toplaag van het echte hout) Wat belangrijk is bij het kiezen van een lamelplank is dat de onderlaag goed verlijmd is, met bij voorkeur een multiplex onderlaag. En kies voor een houten toplaag van ongeveer 4 mm. Verder is het zo dat hoe breder de plank is hoe meer werking er in de plank zit. Daarom wordt geadviseerd een breedte te kiezen van 18 cm tot 23 cm breed max.

Welk houtsoort zijn geschikt?

Er zijn tal van verschillende houtsoorten maar niet alle houtsoorten zijn geschikt om op de vloerverwarming te leggen. Beuken, Jatoba, Zwarte Kabbes en andere nerveuze houtsoorten zijn niet geschikt. Eiken leent zich perfect voor op vloerverwarming, mits niet te dik en niet te breed.

Welke vloerverwarming systemen zijn geschikt om te combineren met een houten vloer?

Eigenlijk alle vloerverwarming systemen zijn geschikt om te combineren met een houten vloer, mits de vloerverwarming goed gelegd/ afgewerkt wordt. Hieronder een paar voorbeelden.
Een natbouwbuis vloerverwarming systeem wordt afgewerkt met een laag zandcement waar een houten vloer op verlijmd kan worden nadat het droog en voor gestreken is. Een droogbouw vloerverwarming systeem is een systeem waar door middel van platen de vloerverwarming in wordt geklikt, waarna er fermacell of vergelijkbare platen op worden gelegd. Zodra de vloer is voorgestreken kan de houten vloer direct worden verlijmd.
Uw houten vloer kan ook rechtstreeks over een bestaande tegel, gietvloer of natuurstenen vloer gelegd worden. Wel dient de vloer in de meeste gevallen te worden opgeruwd met een grove schuurkorrel, en voorgestreken te worden.
Elektrische vloerverwarming wordt meestal gebruikt als bijverwarming en het best is om hier een afwerklaag overheen te leggen. Indien dit niet mogelijk is, kunt u er een zwevende houten vloer op leggen. Echter is het nu ook raadzaam om een afwerklaag te plaatsen, waar de houten vloer vervolgens op verlijmd kan worden.
Voordat u een houten vloer op uw vloerverwarming lijmt, zijn er in eerste instantie een aantal regels waar u met de vloerverwarming rekening mee dient te houden. Een voorbeeld hiervan is het startprotocol. Een nieuwe vloerverwarming heeft altijd een startprotocol dat ervoor zorgt dat de verwarming langzaam opwarmt. Zodra de vloerverwarming op temperatuur is moet u er voor waken dat de temperatuur niet te abrupt stijgt.

En als laatste tip

Leg bij voorkeur geen karpet of kleed op de houten vloer met vloerverwarming. Hierdoor krijgt u een ophoping van warmte waardoor de ruimte niet goed op temperatuur kan komen en het hout schade kan oplopen

[/tm_pb_text][/tm_pb_column][/tm_pb_row][/tm_pb_section]
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.